Thursday, 14 June 2012

QADA' CUTI

disebabkan cuti 2minggu kami dicuri ..

hubby nak balas dendam...

weekend ni...

kami akan bercuti.... 

melancong...

bermalam di hotel... 





thistle....








thistle mana????




















thistle johor bahru.... !

kuang.. kuang... kuang !

jauhnyaaaaaa !





hubby dah aturkan tempat2 menarik utk dikunjungi....

antaranya... 

makan petang di stulang...
(padahal... hakikatnya... tiap ptg weekend kami mmg p makan kat stulang.... huhuhu)



jadi.. 




di sini...





kesimpulannya....

jauhnyaaaaaaa kami melancong ! 

kuang.. kuang.. kuang !



watever pun....



tq 2 mr hubby my darling.....
sb sudi mengatur holiday yg begini....
hihihi...


we love u so much !

SEK BARU SAYA :)

ramai yang tanya....
"cmana skola baru? ok?  "
hihi



sy ni... kat mana2 pun ok ... 
mak kata... si angah ni... campak mana2 pun idup....
hihi...

sjak fm1 dah duk asrama... kira agak pandai berdikari dan bawak diri la...
ceh angkat bakul sendiri nampak???
 hahaha...



mmg ok.... dan semakin ok...



pada awalnya, agak tertekan dgn masalah disiplin pelajar...



merokok secara berjemaah n istiqamah lak 2..

ronda kawasan mengalahkan YB dgn pengiring masuk kampung...

pecahkan fire drill.. bukak fire extinguisyer ... 
berangan kunun2 si macho tgh selamatkan skola dr terbakar hangus

cop coklat kat dinding bangunan... xsabar nak buat mural la 2....

mcm2 lg la kreativiti budak zaman batu ni...



maklum la..



peraturan skola blm ada,
pentadbir skola blm ada,
guru disiplin blm lantik....





aku lak...
 ditugaskan sbg guru bertugas mingguan....

pagi2...
agak glemer la... prot pret prot pret bebelkan budak....

mikrofon pun blm guna... dah ada tp nape ntah..,, kne pakai haler dlu...
1st time aku pegang haler... 
hihi...

kat skola lama, slagi blh ngelat, aku mmg xkuasa nak bcakap kat perhimpunan...
tp kat skola baru ni... 
bla.. bla... bla... bla.... pandai lak aku mbebel dgn slumbernya....
amek kau ! haha

students...
paham2 je la... remaja...
masuk toilet mcm rombongan mak jemah... isap rokok... 
mcm kebakaran dah toilet 2...
ble nampak cikgu ni ha... yg mmg tgh meronda blok, dikuncinya la pintu...

korang pk cikgu nisa nak lepaskan korang??!!

ketuk pintu sampai dorang xtahan... 
bukak aje  pintu, 
den seret sekor2 p ofis.... ha jawab la dgn en kamil...

adan uke ngkau.... hahaha!






tp 2 smalam...

hari ni... hati rasa lega skit...
budak2 tu dah mula bertamadun...





dari segi kemudahan, kelengkapan....
toksah kata la...
bak kata tuan pengarah.... lebih dr cukup...

bilik guru je...
setiap cikgu dpt meja bentuk L, 2 side table berlaci, 1 almari... semua ada kunci....
kalo bsepah gak, xtau la den nak kata....



sgt selesa....



kesimpulannya,
sy suka n mula sayangkan
SMK TAMAN DAMANSARA ALIFF
:)

Thursday, 7 June 2012

sekarang... 
sy sudah mula busy semula.... dengan tugasan di sekolah baru... yg lebih menarik, mencabar... 

pelbagai.... 

tp apa2 pun... sy seronok n sgt excited utk menaikkan sekolah baru ni... 

mudah2an tercapai segala matlamat,  harapan dan cita2.... 

huhu... 

walaupun dgn air tangan beberapa ketul cikgu.... 



jadi....




blog ni akan terus aktif keeee...???

kalo sy masih ada masa.... sy akan terus bertatih di blok kecil ini.....

mudah2an.... 

sy masih ada masa...
utk terus hidupkan blog ini...
 :))

Wednesday, 6 June 2012

56 hari di SETA


Masih sy ingat lagi… hari pertama lapor diri di SETA, bumi srikandi…
Salam, peluk cium puan pengetua, pn sallina .. maunya tak peluk cium, bekas pengetua sy di SDARY 2008-2010.. (sb 2 kurang skit ketar nak masuk seta, sb pengetuanya sy dah kenal hihi)..
salam pulak pn kamariah, pk1… pn kamariah pun buat hati sy sejuk.. baik orangnya, manis senyumannya…  lega rasa ..

Then pn kamariah bwk sy ke bilik guru utk diberi tempat duduk.. baiknya dia huhu….

Di bilik guru, cikgu pertama yg sy jumpa n salam ialah pn fazidah… alamak, nampak garang (mcm bebudak jumpa cikgu gak gayanya nih haha)…
 lpas dapat tempat n melihat keseluruhan bilik guru, sy buat kesimpulan awal aka inference… 

cikgu2 seta mcm garang  je……. Takutnyer……. huhu

Hari pertama bertugas di seta…

 pagi 2 hujan lebat.. jalan jem, sb banjir…
hiway danga banjir rupanya kalo ujan begitu …
kalo tgk laut danga, mst airnya bergelora… mcm hati sy jugak huhu….
Tp ms 2, sy drive tgk depan je.. xsempat nak tgk kiri kanan, menikmati pemandangan… 

sb hati tgh bergetar…

di t’lite perodua pun msh toleh ke kanan, laluan ke sdary…. Sb pagi 2,  hati sy msh d sdary huhu….

Lpas punch card(nasib tak merah), salam2 beberapa cikgu yg berselisih, sy terus ke bilik guru….

Nampak kak laili, kak sidah n kak zaiha…. Haaaaaah lega ! membe yg sy kenal ms induksi…

tempoh induksi, walaupun 2 minggu je, tp hubungan kami dah rapat… yerla, asik gelak2 release tensen sepanjang tempoh ‘kurung diri’ haha….. leganya jumpa dorang.. ada la kawan…. 
Yea yea !

lg sorang kawan, bazirah, kenal masa jaga spm di kempas…… lega lg…. 

Alhamdulillah..

lpas 2…. kenal sam, valli, kak farani, kak nor, pn thong, kak zuraidah, kak ungku, kak wahyu, ain, fauzul….. n ramai la kalo nak tulis sume kat sini… mst la ramai, cikgu sebuah sekolah kan.. hihi..

n kak fazidah…. Lor.. kak fazidah 2 baik rupanya… bila dah berbual baru tau haha.. 
(tp air muka dia mmg garang huhu… tp cantik)….

Baik2 rupanya cikgu seta ni…. N paling penting, meriah ya rabbi… 
nak2 kalo kat kantin… adui mcm pasar malam gamatnya hihi….

Kantin mmg tempat bersuka ria….

Tp d Bilik guru lak.. sunyi sepi.. sume cikgu buat keje…
Sb 2 la, sy senang suaikan diri….. lg best, pentadbir pun jns humble…  xde gap.. awalnya, susah sy nak tau pk hem ke, pk koko ke, ketua bidang ke, guru biasa…. 
Sb mereka sume jenis mesra… adui bahagianya…. 

Alhamdulillah…..

pelajar2 pulak...
perempuan semua ... takde masalah sgt la dgn disiplin...

sy lak merelif je kejenyer....
kdg2 bt ulangkaji sains....
kdg2 bt ulangkaji sejarah....
kdg2 bia je bdk buat homework sendiri.....
senang cter.. mmg no problem la...
bdk pempuan.. paling2 pun bising bercakap je la..
2 pun bile duk dengar2, dorang bincang pasal pelajaran...
buat karangan, latihan, homework...
sambil bincang, bergelak2... biasa la 2.... cikgunyer pantau je jgn biarkan bising mcm kat pasar ...

sgt senang...  huhu

Sekejap je masa berlalu…. Hari ni, genap 54hari sy jadi warga srikandi…
n hari ni…
 hari last sy di sini…
(blog ni sy tulis ms jaga budak 4A exam add-math hihi… gud luck uols !)…

kalo ditanya, nak stay di seta ke, nak pindah damansara alif? Sy xde jawapan…

sblm ni sy mmg semangat berkobar nak merintis sekolah baru, tp sb seronoknya berada di sini, hati jd berbelah bagi…

masa pn kamariah Tanya, “seta ke, damansara alif?”….

“buatkanlah keputusan utk sy puan, sy xtau nak jawab.. susah sgt rasanya nak jawab”…

Sebelum ke ppd utk mengadap encik Saliman, sempat lg pn kamariah pesan

“kalo blh pilih, pilih seta tau…” adui, sedih dengar… sy senyum n angguk… 
dlm hati.....
” yer puan, kalo diberi pilihan….huhu ”

(tentunya tidak… nama sy dah ditag sbg guru data damansara alif.. sy juga sbnrnya pegang amanat hjh afrinah.. yg minta sy bantu pengurusan damansara alif, n tlg tgk2kan puan jothi…. insyaAllah puan, sy buat selagi terdaya…)

Masa mengadap en saliman “sy tau awak seronok di seta, tp damansara alif lebih memerlukan awak..” huhu…. Mana en saliman tau ni? Mst dr puan sallina.. sb dia ada sebut jugak “pengetua pun suka awak”… hihi malu… thanks puan..

So… berakhirlah episod cikgu khairunnisa binti kassim di seta pada hari ini…. Jumaat,25jun2012… 

selamat tinggal seta… 
jasamu dikenang,budimu disanjung…. 

Sayonaraaaaaaa ! 

sob… sob… sob….